OK
Warsztaty
Testy na ukryte nietolerancje pokarmowe

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

 

Długotrwałe choroby o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

 

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje ustąpienie objawów, których doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji. 

 

 

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli zauważyłeś u siebie któreś z powyższych objawów lub cierpisz na któreś z dolegliwości - być może źle tolerujesz swoje pokarmy. Nie zwlekaj zbadaj się już dziś. Zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. 


 Testy na nietolerancje pokarmową

Test Food Detective™

Test został opracowany przez Cambridge Nutritional Science Ltd  z Wielkiej Brytanii (CNS), która specjalizuje się w wysokiej jakości testach immunodiagnostycznych.
 

 

 

 

Testowane pokarmy:

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

 

Na podstawie wyniku testu na życzenie pacjenta ustalę indywidualny jadłospis eliminacyjny.